zaterdag 31 mei 2003

Geheim Project Habbakuk



Jasper is een soort Ootmarsum, maar dan met Rocky Mountains eromheen. Het is een leuk stadje, vol gift shops en restaurants, en vol oudere mensen die hier komen in grote campers en dan met hun dunne oude benen in korte broek door het stadje slenteren. Je kunt hier fantastisch bij de bergen op lopen, en dan kom je niemand meer tegen, tenzij ze bij het hoogtepunt een parkeerplaats hebben gemaakt, wat soms het geval is.

De Rocky Mountains zijn zo indrukwekkend, dat mijn mond elke keer openvalt. Hoge, hoekige bergen met sneeuw erop, die uitsteken boven grote donkergroene naaldwouden, die de hele tijd ruisend geluid maken en soms knersen, als er veel dode bomen in staan. Ertussendoor lopen beekjes, en af en toe zie je in de diepte Jasper liggen, of een meer dat net zo blauw is als een zwembad.

Zulke meren heb je ook hogerop, met als gekste Lake Patricia. Een hoop dingen heten hier Patricia, naar de dochter van een gouverneur, heb ik inmiddels begrepen, die op de een of andere manier lid van de Britse koninklijke familie was. Onder dat meer moeten de resten liggen van een volkomen idioot project uit 1942, door de Britten bedacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat er zoveel vliegdekschepen tot zinken werden gebracht, had ene George Pike geopperd, dat ze die dingen van ijs zouden moeten maken.

Die Pike zat toen in een gekkenhuis, maar dat gaf niks: hij werd eruit gehaald om leiding te geven aan Project Habbakuk: het bouwen van zo'n schip bij Lake Patricia tijdens de zomer van 43, op schaal natuurlijk. Dat lukte niet, ook al versterkten ze het ijs met dennenhout en de kosten liepen ook al snel uit de hand. Het ijs lieten ze smelten en de rest van het prototype zonk naar de bodem. Soms gaan duikers ernaar toe. Even heb ik gedacht, kon ik nu maar zwemmen. En duiken. Maar het water was verrotte koud.