donderdag 9 december 2004

Teo Peter



De rockster Teo Peter, van de band Compact, was mij volkomen onbekend, maar hier in Roemenie is hij groot nieuws. Dinsdag is hij begraven, want Teo Peter is vorige week in Boekarest aangereden door een dronken Amerikaanse marinier, die achter het stuur zat van een auto van de Amerikaanse ambassade, met CD kenteken.

Die marinier, Christopher van Goethem, is een paar uur na de gebeurtenis meteen het land uitgevlogen, tot boosheid van veel Roemenen. Hij was niet eens een diplomaat, maar een lijfwacht, dus de diplomatieke onschendbaarheid is in dit geval twijfelachtig. Zoals dat dan gaat, heeft de Roemeense ambassadeur in Washington opheldering gevraagd.

In de krant van gisteren staan foto's van de begrafenis in Cluj. De Amerikaanse ambassadeur was er, maar er waren ook mensen die kranten omhoog hielden die boos hadden bericht dat de moordenaar vrijuit gaat. De vader van Teo Peter, in de tachtig, hield een emotionele speech zonder in te gaan op het incident zelf, want dat heeft nu in de verkiezingstijd ook nog een politiek tintje gekregen.

De vorige Amerikaanse ambassadeur was nogal kritisch over de corruptie in dit land, bovendien was hij homo, dus dat zat niet iedereen even lekker, en nu dit nog eens een keer.

(Christopher VanGoethem werd uiteindelijk vrijgesproken van manslaughter, maar kreeg wel een straf voor obstruction of justice. Helemaal lekker zit ze dat in Roemenie niet, lees dit maar)