zondag 28 oktober 2007

Lekker ite




,,Kijk'', zei kok Reitse Spanninga gisteravond en hij wees iets boven het midden van zijn handpalm. ,,Hier is Parijs''

Daarna schoof de wijsvinger omlaag en naar links: daar stroomt de Loire. ,,Hier komt de Touraine vandaan, hier de Sancerre'', gebaarde hij. ,,Je kunt ook zeggen: als Sneek Touraine is, is Joure Sancerre.''

Zo maakte hij duidelijk, waar de witte wijn vandaan kwam die hij ons zojuist had ingeschoken. We waren met zijn achten naar Joure, om bij Spanninga in zijn restaurant 't Plein te eten. Hij is bekend door het televisieprogramma 'Lekker ite mei Reitse' op Omrop Fryslan, dat Jacco maakt. Jacco had dit etentje geregeld.

Het was niet in het restaurant, maar aan een speciale tafel in de keuken zelf. Wat heb je immers aan een mooi verbouwde keuken als nooit iemand dat ziet, was de redenering.



Het begon goed, want Reitse liet een van ons, Sjoerd, bij binnenkomst een fles champagne sabreren. Dat wil zeggen dat je de kurk en het bovenste stukje van de fles eraf slaat met een sabel. Niet heel hard, maar met een deskundig tikje, precies waar het glas het zwakst is, ergens bij de naad van het glas. Reitse had zelf een sabel, van zijn opa die bij de politie had gezeten.



Enfin, na de uitgebreide instructies sloeg Sjoerd de fles compleet aan diggels. Zonde natuurlijk, maar de televisiekok bleef onverstoorbaar glimlachen en deed of dit alle dagen wel een keertje gebeurt, pakte een nieuwe champagnefles en sloeg die zelf met vaardige hand open.








Na zo'n huzarenstukje verwachtte ik dat de champagne ook uit damesschoenen gedronken zou gaan worden, maar dat viel mee: we kregen het gewoon in glazen.











Ik heb een paar foto's gemaakt van het eten zelf, al ben ik het toetje vergeten te kieken. Het hoofdgerecht was haas, na afloop was er koffie (geen Douwe Egberts, wat je in Joure wel zou denken) met D.O.M. Benedictine en sigaren.




Dat Gryts zo eigenaardig met haar neus in het voedsel zit, hoort erbij. Ze kreeg een vegetarisch gerecht, met de groente in een verpakking erbij: als ze die openmaakte moest ze van Reitse het aroma opsnuiven. Het was, al met al, een leerzame avond, Ik ben er na drie dagen al achter, dat het helemaal zo erg niet is om tijdelijk zonder keuken te zitten.