woensdag 16 januari 2008

Het briefje




Zo vroeg had ik niet op willen staan vanmorgen, maar Thijs belde me even na zessen: alle ruiten van mijn auto waren ingeslagen.

Dat viel in eerste instantie weer mee: de voorruit en de achterruit zaten er nog in. Maar op de bestuurdersstoel lag een briefje, met uitgeknipte krantenletters. 'Complotje hier, complotje daar' stond er op de voorkant, de kop van een filmrecensie van vorige week.

Dat maakte het, hoe meer ik erover nadacht, een vervelend idee. Iemand heeft de moeite genomen thuis zo'n briefje in elkaar te knippen en plakken, naar mijn auto - of in ieder geval een auto die daar stond - te gaan, alle zijruiten in te slaan en het erin te leggen.




Voor je het weet ben je zelf het nieuws. Dit stond erover op onze website met bovenstaande foto van Siep van Lingen erbij. En hier staat nog iets.

LEEUWARDEN -
Alle zijramen van de auto van chef cultuurredactie Asing Walthaus van de Leeuwarder Courant zijn vannacht ingeslagen. De auto stond op het tijdelijke parkeerterrein van de krant aan het Sixmaplein.

In de auto lag een briefje met daarop de kop geplakt van de recensie van de film ‘National Treasure: book of secrets' die vrijdag in de krant stond.

Of de inhoud van de recensie, die overigens niet door Walthaus is geschreven, de aanleiding is geweest tot de vernieling is niet duidelijk. Walthaus trad recentelijk in de publiciteit naar aanleiding van het omstreden concert van zanger Johan Heesters in Amersfoort. Een tekst op de achterkant van het briefje zou daar naar verwijzen.

De hoofdredactie van Leeuwarder Courant neemt de vernieling hoog op. ,,Een dergelijke daad, zeker wanneer die is ingegeven door boosheid over een publicatie, is uiterst intimiderend voor een journalist'', aldus hoofdredacteur Rimmer Mulder.

Walthaus maakt zich zorgen: ,,Je weet nooit wat zo iemand nog meer van plan is.'' Hij heeft vanochtend bij de politie aangifte gedaan van vernieling en bedreiging.