vrijdag 31 oktober 2008

Kleurenleer



Min of meer per ongeluk kwam ik bij de opening terecht van een kleine foto-tentoonstelling, in de hal van het gebouw van de Leeuwarder Courant.

Tussen de hotemetoten stonden ook Roelof Koster van Keunstwurk en Guy Coolen, de man die deze zomer het Fries Festival heeft samengesteld, bij een paar foto's waar steeds een rood ding op stond. Dat ziet er altijd lekker uit, maar het is ook wel een beetje makkelijk, dat ene rode ding, zei ik.

,,Voetballers weten dat als je een shirt met rood erin aantrekt, je altijd wint'', vertelde Roelof Koster.

Dit wist ik niet.

,,Keepers dragen vaak geel'', voegde hij toe. ,,Want als je een bal wegtrapt en er is iets geels in de buurt, dan schop je hem of je wilt of niet altijd in die richting.''

Dat wist ik ook niet.

,,Dus als ze in het Vaticaan voetballen'', vroeg ik hem, ,,dan krijgt de paus altijd de bal?'' Want de paus heeft altijd wel iets geels aan. Ik probeerde me voetballende kardinalen voor te stellen.

,,De paus draagt vuurrode schoenen van Prada'', zei Guy Coolen ineens. ,,Het wordt officieel ontkend, men zegt dat het schoenen zijn die in het Vaticaan zelf gemaakt zijn. Maar deze paus is erg modebewust, al zou je dat zo niet zeggen, en zijn schoenen zijn van Prada.''

Dit wist ik werkelijk helemaal niet.

Hoe gek het ook klinkt, het lijkt waar te zijn, het stond in allerlei kranten, zelfs die van ons, en op internet zijn foto's te vinden die het moeten bewijzen. De paus draagt Prada, net als de duivel dus.