maandag 8 december 2008

PSV




Als caraqueños in het weekeind geen zin hebben om naar het strand te gaan, gaan ze naar Colonio Tovar, een soort Zaanse Schans in de bergen. Het is een nederzetting van halverwege de negentiende eeuw, waar de Italiaanse avonturier (oud-soldaat van Napoleon, casinobaas in Constantinopel, piraat, cartograaf) Agustin Cadozzi een groep Duitsers uit het Zwarte Woud heenbracht.

Ze mochten alleen met elkaar trouwen, pas in 1963 kwam er een verharde weg naartoe, zodat ze er prat op gaan dat het Duitse karakter er vrij intact is.



Dat is onzin. Ja, je kunt worst bestellen in de restaurants, serveersters dragen dirndl-kostuums en hotels en winkels heten ‘Hamburg’ of ‘Berlin’ en de huizen hebben van die vakwerk-vakjes. Maar Duits hoor je er niet, het vakwerk is gewoon geschilderd, Peruaanse fluitisten blazen op straat liedjes van Abba begeleid door een geluidsband. Er is is weinig meer vertier dan van het ene winkeltje met bonte sjaals, handschoenen, poppen en snoep naar het andere slenteren.



Een winkel verkocht stickers van sportclubs. Voetbal is in dit land geen groot ding, beisbol wel. Toch viel tussen de stickers een van PSV op, we wezen het Brian, die mee was.

,,It’s spelt wrong’’, zei Brian. ,,It must be P, S, U, V.’’

Dat is de partij van Chavez, van wie hier overal afbeeldingen hangen. Of Brian daar ook op stemt wil hij overigens niet vertellen. ,,Voting is a secret’’, zei hij.