zondag 9 augustus 2015

The Book of Snobs


Wat een prachtfoto van Ronald de Boer, de voetballer met de hypnose-blik, die met een kop koffie poseert voor zijn boekenkast. Deze foto is gemaakt door Jacqueline de Haas, hij stond zaterdag in de Leeuwarder Courant. Er waren nog wat andere foto's, waar De Boer in maatpakken en een badjas in deurposten staat. Maar deze foto is het.

Voetballers hebben nooit boekenkasten, in interviews hebben ze jarenlang verteld dat het laatste boek dat ze hebben gelezen  De Ontvoering van Freddy Heineken is geweest en zelfs dat was vaak gelogen. Je voetbalt, of je leest boeken, daar komt het op neer.

Nu sneup ik graag in boekenkasten. De kans is gering dat ik ooit bij Ronald de Boer thuis zal komen, dus redde ik me met deze foto en het digitale vergrootglas. Want als een voetballer dan een keer zoiets heeft, wil je het naadje van de kous weten. En wie weet, levert het een aardige column op.

Direct rechts van hem staat een rijtje Penguin-pockets, romans, voor het grijpen. Allemaal minder bekende titels, voorzover ze te ontcijferen zijn. Ondermeer John Galsworthy en The Seed and the Sower van Laurens van der Post, ooit verfilmd als Merry Christmas Mr. Lawrence.



Links van hem, waar je net nog bijkunt als je voor de kast staat, staat een allegaartje van salontafelboeken, als 500 Jahre Niederländische Malerei, Peter de Grote en Holland, Great Hollywood Movies en twee delen Tafelen met Ton.

De vreemde eend in de bijt is hier The Broken Hearts Club van Ethan Black, over mannen die op de een of andere manier gedumpt of bedrogen zijn en wraak nemen.


In het stofnestenhoekje rechtsonder (vanuit De Boer gezien) staat een vijfdelig overzicht van Engelstalige auteurs van de negentiende-eeuwse kenner Samuel Allibone, en de memoires van Anthony Eden, de minister van buitenlandse zaken onder Churchill. Wat moet je daar nu mee? Dit soort boeken hol je tijdens een oorlog uit om er een radio in te verstoppen.



Helemaal bovenin heb je allegaartjesplanken. Nergens is een ladder en je kunt hier niet bij zonder ergens op te staan, dus deze boeken worden zelden aangeraakt. Voor een boek met de titel Digital Diagrams is dat niet zo vreemd.

Ook bovenin: het kunstboek met de voorplaat naar voren. Typisch iets wat mensen doen die ook graag vaasjes in een boekenkast zetten. OP andere planken zie je die.

Ook hier weer een paar van die thrillers.

Op de plank ernaast staat werkelijk zo'n vaasje, of een aarden kruik, en een thriller met de pakkende titel The Silent Witnesses van Hugh Miller. Dat boek is al uit 1985 en toch is er op internet weinig over de inhoud te vinden.
De mooiste plank is rechts van De Boer. Deze valt het meest op, want je kijkt er tegenaan als je erlangs loopt naar die paarse bank achterin. Ook deze boeken zijn om de kaften gekocht. Uiterst links staat een bundel verhalen van Thackeray: The Book of Snobs.

Bij het lezen van het verhaal bij deze foto's kwam ik erachter dat De Boer en fotograaf De Haas voor de opnamen naar in hotel Grand in Amsterdam zijn geweest. Niks boekenkast thuis dus. Gewoon een decoratieve wand in een hotel, waar ze de boeken per kilo en op kleur hebben ingekocht.

Daar gaat je column. Ik had het kunnen weten, want De Ontvoering van Alfred Heineken is nergens te ontdekken.