donderdag 15 januari 2004

Sex & Drugs



Vanmorgen ben ik in beide bovenarmen vol drugs gespoten, en dure ook nog. Dat doen ze bij de GGD als je een reis wilt maken naar een land waar de Gele Koorts en andere enge ziektes heersen.

,,Ben je allergisch voor kippeneiwit?'', vroeg de dokter. Amper had ik geantwoord, toen had ze de naald al in mijn bovenarm. Ze spritzen dat kennelijk gewoon in het vlees, dat Gele-Koortsvaccin redt zich verder wel. Het goedje is zo krachtig, dat je lichaam er tien jaar mee toe kan. Ook kreeg ik iets dat Havrix heet, en me de komende vijftien jaar tegen hepatitis beschermt.

Maar daarmee is het nog niet gedaan, want je krijgt ook consult, of je het wilt of niet. Dat is zelfs duurder dan een spuitje. De dokter haalt folders uit de kast die je mag meenemen. Er staat ondermeer in dat je het thuisfront op de hoogte moet houden. (Raar woord: alleen wie op voet van oorlog leeft, noemt zijn thuis een front, lijkt me.)

In verre landen loeren ellende en dood overal, daar komt het in het algemeen op neer. Als een hond je bijt, dadelijk naar de dokter, anders word je hondsdol. Goed insmeren met DEET tegen muskieten als je bij zonsondergang stilstaande meertjes bezoekt. Geen aspirine nemen als je dengue heb.

Ze sloeg het boekje open bij een cartoon van schalkse, mollige Adam en Eva met vijgeblaadjes. Protegete! stond er, met aan beide kanten van het woord op zijn Spaans een uitroepteken.

,,Ik weet niet wat U er van plan bent'', zei ze met een snelle blik op mij. ,,Maar altijd als bescherming een condoom gebruiken.''

Was dat nou een vorsende blik, vraag ik me dan altijd af. En wat zou ze nu denken? 'Dit is er zo eentje die er maar op los leeft, als hij in de greep is van de bronst'? Of: 'Deze ziet er wel netjes uit, die kan zijn begeertes uitstekend beheersen.' ?Of denkt ze misschien: 'Vast weer zo'n sekstoerist - doe meteen ook maar iets over je kop, engerd.'

Waarschijnlijk dacht ze helemaal niks. Ze draaide gewoon professioneel een riedeltje af. Want terwijl ik hier nog over nadacht, was zij al bij het volgende punt: nooit zomaar kraanwater drinken.