maandag 29 augustus 2005

Trouw niet voor je veertig bent




Douwe werd begin dit jaar veertig, en vrijdag is hij getrouwd met Gabrielle zonder trema. Ik was getuige - het is onverwacht vleiend om als getuige voor zoiets gevraagd te worden - en fotograaf, en een heel klein beetje ceremoniemeester.

Tessa

Zo trof ik onder andere Tessa, die ik ken van een reisje, jaren geleden, naar Gambia, waar Marius Dussel samen met de vader van Tessa misschien een hotel wilde beginnen. Jaap was ook mee.

Tessa wilde stiliste worden, en zag er zo hip uit dat ze op Schiphol al door de Viva werd geinterviewd. Ze had niks te lezen bij zich, enkel een modeblad met foto's, en daar keek ze elke dag langdurig in. Ik heb het zelf ook eens doorgebladerd, maar echt, het waren alleen maar foto's.

Via via - Tessa kreeg iets met Geert, en dat was een collega van Douwe - hoorde ik later dat Tessa had verteld, hoe ze met twee enorme nerds naar Afrika was geweest. Dat waren Jaap en ik dus.

,,Herken je me nog?'', vroeg Tessa op de receptie. Geert stond naast haar, baby op de arm.

,,Zeker'', zei ik. ,,Ik hoorde dat je ons maar grote nerds vond.''

,,Dat waren jullie toch ook?'', glunderde Tessa. ,,Je hebt het volgens mij zelf gezegd.''

Carnaval

Later op de dag was er familie van Gabrielle, een man uit Prinsenbeek met een vrolijk uiterlijk, steeds een nieuw biertje en een wit jasje. Hij zong de lof van Carnaval. Want Carnaval (klemtoon op de laatste lettergreep), dat is pas wat. In Prinsenbeek beginnen ze al in oktober de wagens te maken voor de optocht in februari! Iedereen werkt met elkaar samen en er is dan ook helemaal geen criminaliteit in Prinsenbeek. Ja, nu wel, een beetje, maar dat komt omdat het met Breda is samengevoegd. Dan krijg je dat.

,,Je moet een keer komen met carnaval!'', bleef hij maar uitroepen. ,,Je zult je ogen uitkijken. Vijf dagen lang laat naar bed en 's morgens gewoon weer verder!''

Ik weet niet of ik dat wel volhou, zei ik voorzichtig.