donderdag 21 juni 2007

Nog steeds niet in het dorp







,,Ik denk dat ik een van de weinigen in Nederland ben, die Der Mann ohne Eigenschaften heeft uitgelezen'', zei acteur Vincent Rietveld deze week.

Hij zal vast gelijk hebben, veel mensen hebben het forse, beroemde boek van Robert Musil als een goed voornemen in de kast staan. Ik ben een van hen. Maar na de claim van Rietveld weet ik: deze zomer gaat het gebeuren.

Rietveld zit in een Oerol-voorstelling op basis van teksten van de Oostenrijkse dichter Rainer Maria Rilke. Daarom sprak ik met hem. Hij is weliswaar bekend geworden door zijn rol als Jochem de Bruin in de Rabobankreclame, maar hij was amper te herkennen want hij had het laat gemaakt.

,,Vind je het vervelend als ik een sigaret op steek?'', wilde hij weten.

Dat kon mij niks schelen.

,,Eigenlijk ben ik gestopt'', legde hij uit. ,,Maar hier rook ik nog even. Over drie weken word ik vader, dan stop ik echt.''

Vorig jaar stond hij in zijn nakie in een voorstelling met teksten van Thomas Bernhard, in de Rilke-voorstelling gaat het er subtieler aan toe, maar is er aan het eind wel een heftige explosie. De vrije en ongebonden acteurs van De Warme Winkel schrikken voor weinig terug.

Behalve als ze op de foto komen. Anne Zorgdrager kiekte Rietveld, maar met sigaret en dat was niet de bedoeling. Haastig ging de Marlboro de asbak in. ,,Straks ziet mijn vriendin dat ik rook'', zei de acteur.

(De foto kreeg ik van Hayo Bootsma van Omrop Fryslan, die me op het Westerkeynterrein een stukje zag typen)



Italiƫ

Tijdens de voorstelling wordt een paar keer een Rilke-fragment aangehaald, dat ik erg mooi vond. Ik kreeg het op verzoek opgestuurd, maar kon het in de krant niet kwijt. Dit is het, het is niet het complete gedicht:

als kind was ik een keer in Italiƫ
ik weet er niet veel van
maar als je daar door het land loopt en aan een boer vraagt
hoe ver is het naar het dorp
zegt hij, un mezz' ora
en de volgende zegt hetzelfde
en de derde ook
alsof ze het met elkaar afgesproken hebben
en je loopt de hele dag en je bent nog steeds niet bij het dorp
zo is het in het leven