woensdag 15 oktober 2008

Natuur in de stad



In de Bres mocht ik vanavond Ferd Crone interviewen, de Leeuwarder burgemeester. Een keurige, behoedzame man die zichzelf als saai betitelde, in vergelijking met zijn voorganger Geert Dales. Jaap zette ons op de foto, met zijn nagelnieuwe telefooncamera. Kees (rechts) draaide Leeuwarder platen.

Columnist Eric Hoekstra noteert erover in Liwwadders:
Het valt me op dat Asing bij het interview stijver en kritischer is dan anders. Misschien omdat Crone zo vlot is. Of in het kader van de weg-met-ons mentaliteit, die eigen mensen afkraakt en vreemd volk in de watten legt.

Asing heeft last van een journalistenkwaal: hij kan niet positief reageren. Terwijl Crone meerdere dingen heeft gemeld die een staande ovatie verdienen. Bijvoorbeeld het feit dat de gemeente Leeuwarden zijn geld heeft geparkeerd op een rekening van ING (tegen 7%!) en dus niet op IJsland, zoals die losers uit Groningen.

Journalisten moeten weer leren om complimentjes te geven. Asing moet 100 x overschrijven "Goed werk, burgemeester, dat het geld bij ING staat geparkeerd". En ook 100 x: "Goed werk, burgemeester, dat de aanrijtijden van de brandweer in Leeuwarden wél in orde zijn". En om het af te maken 100x: "Kijk, dat is nu het mooie van Leeuwarden".


(Zelf schrijft Hoekstra Asing met een z)



Toen we na afloop buiten stonden te kletsen scharrelde er een egeltje langs de Bres. Wat er in zo'n diertje omgaat weet je niet, misschien denkt hij aan sappige naaktslakken of een mooi beschut plekje voor een winterslaap. Maar hij is er volkomen onwetend van dat de baas van de hele stad zonet uit de doeken heeft gedaan hoe het over 10 jaar met Leeuwarden gesteld is.